flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбувся X ЩОРІЧНИЙ СУДОВИЙ ФОРУМ

04 жовтня 2021, 10:14

       В місті Києві відбувся X Щорічний судовий форум: «Незалежна судова влада – фундамент держави в умовах турбулентності», який об’єднав правників для обговорення важливих питань щодо подальшої долі українського правосуддя.

        Захід організовано Асоціацією правників України спільно з проєктом Ради Європи «Підтримка впровадженню судової реформи в Україні».

      В даному заході взяла участь суддя-спікер Миколаївського окружного адміністративного суду Ганна Володимирівна Лебедєва.

   В ході форуму говорили про найбільш гострі проблеми функціонування судової влади в Україні такі як подальша робота Вищої Ради Правосуддя, як головного конституційного органу судової влади, який забезпечує незалежність судової влади; безпрецедентний кадровий голод у судах; критичне недофінансування судової влади.

Наразі напевно вже ні для кого не секрет, що судова влада знаходиться на межі колапсу.

Вже два роки не працює Вища кваліфікаційна комісія суддів, у зв’язку з чим призупинені усі процедури добору та оцінювання суддів, що призвело до кадрового голоду! На сьогодні не вистачає приблизно 3 тисяч суддів.

На даний час призупинено роботу трьох судів у зв’язку з відсутністю суддів, які мають повноваження - Тальнівський районний суд Черкаської області, Авдіївський міськрайонний суд Донецької області, Ананіївський суд Одеської області.

Судова влада профінансована лише на 64 %! Це стало черговим випробуванням для судової гілки влади, оскільки в судах не вистачає коштів не лише на відправлення судових повісток та копій судових рішень учасникам процесів, а й на оплату праці працівників апарату судів.

Істотне обмеження фінансування заробітної плати призвело до масових звільнень працівників апаратів судів. Це досвідчені, кваліфіковані, відповідальні працівники, а щоб підготувати їм заміну потрібні не місяці, а роки.

Тривала кадрова криза призвела до надмірного навантаження на діючих суддів, що негативно впливає на строки розгляду справ та на якість судочинства. Крім того, це призводить до виснаження діючих суддів. Відсутність визначеності, неналежне фінансування, постійні реформи призводять до подальшого відтоку суддівських кадрів!

Лише 4 % судових рішень виконується! Заборгованість держави за невиконання судових рішень складає приблизно 6 млрд. грн. Без ефективної системи виконання судових рішень існування судовоі влади втрачає сенс!

Необхідно якомога швидше стабілізувати функціонування судової влади. Для цього необхідно в першу чергу подолати кадровий голод у судах першої та апеляційноі інстанцій та забезпечити належне фінансування судової вдали!