flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВККСУ визначила потребу в державному замовленні на професійну підготовку кандидатів на посаду судді

05 травня 2017, 15:08

        НШСУ планує спершу (в 2017 році) реалізувати підготовку кандидатів, що мають трирічний досвід роботи у суді. Після завершення цієї підготовки приступить до навчання тих, хто направлений для спецпідготовки на загальних підставах, - розповів газеті «Юридичний Вісник України» ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук.    

         Рішенням ВККСУ від 10 квітня 2017 року затверджено порядок складення відбіркового іспиту та методику оцінювання його результатів. Після завершення прийому документів, відбудеться вивчення осіб, які мають намір стати суддею, на відповідність вимогам та обмеженням, визначеним законодавством. Наступний етап - відбірковий іспит.

      Ті, хто продемонструє належний рівень знань та успішно пройде анонімне тестування щодо рівня теоретичних знань в сфері права, тест на визначення особистісних морально-психологічних якостей, спеціальну перевірку, будуть направлені для проходження спеціальної підготовки. Після її завершення — кваліфікаційне оцінювання, рейтингування та зараховування до резерву на заміщення вакантних посад суддів.

       Реалізація законодавчої можливості підготовки кандидатів з числа помічників суддів дозволить у значно коротші строки, порівняно зі спеціальною підготовкою інших категорій правників, поповнити суддівський корпус. Тривалість спецпідготовки для помічників суддів визначається кількістю облікових одиниць часу, відведених для реалізації відповідної програми. Тривалість дня теоретично-практичної підготовки становитиме до 12 академічних год. (включаючи самостійну роботу слухачів). Тривалість тижня підготовки — 6 днів.

     Таким чином, виходячи з навчального плану, ми плануємо, щоб підготовка кандидатів, що мають досвід роботи у суді тривала 70 днів, а з урахуванням вихідних — максимум 3 місяці. В її межах на теоретично-практичну та самостійну підготовку відводиться 90% часу, а контрольні заходи – ще близько 10 %. Цього часу буде достатньо, аби досвідченого кандидата зробити спроможним ефективно реалізовувати повноваження судді. Для цієї категорії слухачів не передбачено стажування у місцевих судах, навчальні візити, окремі дні на самостійну підготовку та канікули.

     Для тих, хто буде направлений для спецпідготовки на загальних підставах, програма та навчальний планом розраховані на 12 місяців або ж 257 навчальних днів. Ця підготовка включатиме 100 днів (38,9%) теоретично-практичної підготовки та 96 днів (37,4 %) стажування в місцевих судах. Крім того, заплановано час на навчальні візити 18 днів (7 %), самостійну підготовку – 12,5 днів (4,9%), контрольні заходи – 6,5 днів (9,3%), канікули – 24 дня (9,3 %). Спецпідготовка для помічників суддів буде організована за єдиною уніфікованою програмою, а з огляду на очікувану кількість слухачів її проведення планується одночасно в чотирьох локаціях: Києві, Харкові, Львові, Одесі. Навчання проводитиметься в групах, склад кожної з яких не буде перевищувати 25 слухачів. Кількість груп визначатимуть результати добору. Попередньо планується, що у Києві одночасно готуватиметься 6 груп, Львові та Харкові - по 3 групи, Одесі - 2 групи.

      Для реалізації завдань спецпідготовки планується широке залучення до викладацької діяльності (суддів-тренерів). Найкращим наставником для кандидата є діючий суддя, який володіє знаннями та досвідом у сфері обраної тематики й навичками викладацької діяльності, умінням застосовувати техніку ефективного навчання для дорослих. Очікується, що до освітнього процесу буде залучено близько 500 суддів-викладачів, зокрема суддів-викладачів. Дібрано також викладачів за іншими напрямами: соціологів, психологів, фахівців у сфері мовознавства, тощо.

     Програма спеціальної підготовки передбачає комплекс як теоретичних, так і практичних заходів, кінцевою метою яких буде формування готовності до належного виконання повноважень судді. Під час спеціальної підготовки кандидат повинен набути таких умінь:

   • забезпечувати дотримання прав учасників процесу й виконання ними обов’язків;

   • здійснювати судочинство своєчасно, справедливо та безсторонньо;

    аналізувати й розв’язувати складні правові проблеми;

   • керувати судовим процесом, сприяти досягненню згоди та примиренню сторін, досліджувати й оцінювати докази; • формулювати, мотивувати та пояснювати рішення. Крім цього, кандидата на посаду судді належить навчити працювати в команді, в колегіальному складі суду, зокрема з присяжними, керівником апарату суду, секретарем судового засідання, судовим розпорядником та іншими працівниками апарату суду. Питання дефіциту кадрів, що виник у апеляційній та касаційній інстанціях, буде вирішуватись, зокрема, за рахунок залучення до відправлення правосуддя адвокатів і науковців через відповідні конкурсні процедури. 

 

       Здійснення спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді здійснення спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді підготовка суддів, яких призначено на посаду судді вперше; обрано на посаду судді безстроково; призначено на адміністративні посади періодичне навчання суддів з метою підвищення рівня кваліфікації проведення курсів навчання, визначених дисциплінарним органом, для підвищення кваліфікації суддів, які тимчасово відсторонені від здійснення правосуддя підготовка працівників апаратів судів та підвищення їхньої кваліфікації здійснення науково-дослідної діяльност.


    Пріоритетні напрямки розвитку Пріоритетні напрямки розвитку Національної школи суддів України Ціль 1. Створення ефективної та сучасної системи підготовки висококваліфікованих та високоморальних суддівських кадрів Підготовка кадрів для відправлення правосуддя в Україні сприяє розвитку тих якостей, які є необхідними для забезпечення верховенства права та захисту свободи особистості, прав людини під час здійснення правосуддя на рівні міжнародних та європейських стандартів.

Засади суддівської освіти Засади суддівської освіти Суддівська освіта має на меті домогтися досягнення кандидатами на посаду судді та суддями таких ключових якостей та навичок: 

- Особисті якості:  неупередженість та безсторонність.

Здатність до розуміння та справедливого поводження : уміння поводитися з кожним з повагою та чутливістю, незважаючи на походження та інші ознаки.