flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів»

06 червня 2017, 09:27

     У Верховній Раді 31 травня за №6529 зареєстрували проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (щодо запровадження обов’язкової спеціалізації суддів з розгляду корупційних і пов’язаних з корупцією правопорушень)».

      Проект пропонує відмовитися від створення Вищого антикорупційного суду, адже це видається невиправданим як з практичної точки зору, так фінансово-економічної. Водночас з огляду на актуальність питання боротьби з корупцією та проведення реформ у цій сфері наразі найбільш оптимальним видається реалізація та удосконалення інституту спеціалізації суддів з розгляду конкретних категорій справ, а саме щодо розгляду корупційних правопорушень та правопорушень, пов’язаних з корупцією.

        Такий підхід цілком відповідає вимогам Кримінальної конвенції про боротьбу з корупцією, ратифікованої у 2006 році, за якими державою взято зобов’язання забезпечити спеціалізацію персоналу та органів для боротьби із корупцією (стаття 20 Конвенції). Проектом пропонується внести зміни до низки статей Закону України «Про судоустрій і статус суддів», якими виключити положення, що визначають діяльність Вищого антикорупційного суду, та запровадити такий алгоритм розгляду судами корупційних і пов’язаних з корупцією правопорушень:

-   встановити на рівні закону в загальних місцевих судах та апеляційних судах обов’язкову спеціалізацію суддів, а у Верховному Суді передбачити створення окремої палати Касаційного кримінального суду для здійснення правосуддя у таких категоріях проваджень.

- закріпити у законі вимогу щодо кількості суддів з такої спеціалізації (у місцевих – не менше 3, а в апеляційних – не менше 5). встановити порядок визначення спеціалізованих суддів:

 - у місцевому суді шляхом конкурсного добору на відповідні посади з підвищеним рівнем вимог до кандидатів (наявність трьох років суддівського стажу, або п’яти років досвіду адвокатської, наукової діяльності тощо), а в апеляційному суді шляхом визначення з найбільш досвідчених суддів зборами суддів.

- визначити особливості перехідного етапу до створення обов’язкової спеціалізації суддів з розгляду корупційних і пов’язаних з корупцією правопорушень.

      Окрім того, проект врегульовує питання ювенальної юстиції. Також передбачається виключення пп. 16 п. 1 р. ХІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону «Про судоустрій і статус суддів», який встановлює строки утворення Вищого антикорупційного суду та проведення конкурсу на посади суддів цього суду.

       Запровадження таких законодавчих змін, стверджує ініціатор проекту народний депутат Сергій Алексєєв, цілком відповідає міжнародним стандартам, у тому числі враховує ризики, окреслені у висновку Консультативної ради європейських суддів № 15 (2012) щодо спеціалізації суддів, зокрема щодо унеможливлення «ускладнення доступу до судів» та «створення занадто великої відстані між суддею та стороною у справі»; «отримання враження, що компетентність судді з певних питань відносить їх до елітної групи суддів», що «може вилитися в брак суспільної довіри до судів» (п. 18, 21).