flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В УКРАЇНІ ВПРОВАДЖУЄТЬСЯ ІНСТИТУТ ПРИВАТНИХ ВИКОНАВЦІВ СУДОВИХ РІШЕНЬ

09 червня 2016, 11:58

        Верховна Рада України прийняла закон "Про органи і осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень та рішень інших органів". Проект № 2506-а в цілому підтримали 239 народних депутатів. Закон запроваджує в Україні змішану систему виконання судових та інших рішень, зокрема інститут приватних виконавців та визначає їх правовий статус.

       Приватні виконавці виконуватимуть рішення суду та інших органів чи посадових осіб. Їхня юрисдикція буде обмеженою. Зокрема, приватні виконавці не займатимуться провадженнями, що стосуються вселення-виселення із житла, відібрання дитини, виконання рішень стосовно недієздатних осіб, в тому числі — щодо дітей, а також ті рішення, де учасником виконавчого провадження є держава.

        Приватним виконавцем може бути громадянин України, який досяг 25 років, має вищу юридичну освіту, володіє державною мовою, має стаж роботи у галузі права після отримання відповідного диплома не менше двох років та склав кваліфікаційний іспит.

         Приватні виконавці будуть підзвітні Міністерству юстиції. Контролюватимуть їхню роботу також два спеціальні органи: Кваліфікаційна комісія приватних виконавців — проводитиме відбір бажаючих стати приватним виконавцем, та Дисциплінарна комісія приватних виконавців — куруватиме їхню професійну діяльність. На початковому етапі Дисциплінарна комісія складатиметься тільки з представників Міністерства юстиції, однак в майбутньому до її складу увійдуть представники саморегулюючої організації — Ради приватних виконавців, і представник від Ради суддів.

         За законом — Мін'юст зупиняє та припиняє право на здійснення діяльності приватного виконавця. Оскаржити дії чи бездіяльність приватного виконавця також можна буде в судовому порядку.

          Законом передбачено створення Єдиного реєстру приватних виконавців України, куди будуть внесені дані про усіх приватних виконавців, які пройшли відповідний відбір і отримали ліцензію на діяльність від Мін'юсту, в тому числі — відомості про офіс та страхові зобов’язання приватного виконавця. Також туди будуть вноситися усі дані про дисциплінарні стягнення приватних виконавців, про призупинення чи припинення діяльності. Єдиний реєстр буде працювати у вільному доступі на офіційному сайті Мін'юсту, безкоштовно.

          Цим законом також встановлюється новий порядок оскарження рішень, дій або бездіяльності виконавців Розмір винагороди за роботу приватного виконавця встановлюється Кабінетом Міністрів України. Основна винагорода приватного виконавця може бути у вигляді: фіксованої суми – у разі виконання рішення немайнового характеру; відсотка суми, що підлягає стягненню, або вартості майна, що підлягає передачі за виконавчим документом. Основна винагорода у вигляді фіксованої суми стягується після повного виконання рішення. Закон забороняє стягнення з боржника додаткової винагороди приватному виконавцю, а також додаткових витрат, крім визначених Міністерством юстиції України.

            Закон також передбачає створення інституту страхування відповідальності приватних виконавців від можливої шкоди як учасникам виконавчого провадження, так і третім особам.

    

 

 Прес - служба Миколаївського окружного адміністративного суду