flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ПРАВО РЕЄСТРАЦІЇ АКТІВ ЦИВІЛЬНОГО СТАНУ ОТРИМАЮТЬ НОТАРІУСИ ТА МІСЦЕВА ВЛАДА

09 червня 2016, 12:44

      В Україні збираються передати функції реєстрації актів цивільного стану від Міністерства юстиції до органів місцевого самоврядування та нотаріусів. Очікується, що це забезпечить конкуренцію між суб`єктами реєстрації та покращення якості послуг. Про це йшла мова під час засідання робочої групи щодо концепції децентралізації в сфері державної реєстрації актів цивільного стану, повідомляє видання  "ЗіБ" з посиланням на Мін'юст.

      Відповідна реформа дозволить громадянам реєструвати свої відносини у максимально короткі строки. Міністерство юстиції запровадить принцип екстериторіальності, щоб цивільний стан кожен бажаючий міг зафіксувати незалежно від місця проживання. Окрім того, передбачається подання заяви у електронній формі. В Мін'юсті відзначають, що впровадження цієї реформи дозволить наблизити послуги до українців, скоротити черги у відділах державної реєстрації актів цивільного стану, подавати заяви через мережу Інтернет та створити можливість оплачувати послуги у режимі он-лайн.

 

Як повідомлялось раніше, в Міністерстві обіцяли розробити законопроект вже до жовтня 2016 року. Також обіцяють при розробці концепції реформи вивчати досвід провідних країн світу.