flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ПРЕДСТАВНИЦТВО В СУДІ ЗДІЙСНЮВАТИМУТЬ ЛИШЕ АДВОКАТИ

04 липня 2016, 10:29

       Нововведення передбачено Законом України «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)» від 02.06.2016 р. № 1401-VIII, який набирає чинності 29 вересня 2016 ро Конституція України доповнюється ст. 1312, згідно з якою виключно адвокат здійснює представництво іншої особи в суді, а також захист від кримінального обвинувачення.

        Отже, згідно з прийнятим законом, тепер, поруч із самопредставництвом, виключно адвокат здійснюватиме представництво іншої особи в суді, а також захист від кримінального обвинувачення. Закон передбачає винятки з цього правила лише щодо трудових спорів, спорів щодо захисту соціальних прав, щодо виборів та референдумів, малозначних спорів, а також стосовно представництва малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена.

      Зміни не стосуватимуться тих судових справ, які були розпочаті до набрання чинності цим законопроектом: у цих судових справах представництво у суді може здійснюватись за старими правилами. Що це означає для простих громадян? До прийняття цього законопроекту, представляти інтереси громадян та юридичних осіб у цивільних та господарських справах могли будь-які особи за довіреністю. Це могли бути адвокати, які мають спеціальне свідоцтво про заняття адвокатською діяльністю, або юристи, які мають вищу юридичну освіту, або будь-які особи – родичі, знайомі тощо. З прийняттям законопроекту, громадянин, який залучений до судового процесу та який не зможе особисто ходити у судові засідання, буде змушений найняти адвоката.  За порушення адвокатом правил адвокатської етики адвоката може бути притягнуто до відповідальності. Тому ця норма дещо полегшить роботу суддям, яким легше вести процес з юридично обізнаною людиною.

   Звертаємо уагу, що Європейський суд з прав людини дозволяє здійснювати представництво інтересів у суді будь-яким особам (а не лише адвокатам).

 Законом можуть бути визначені винятки щодо представництва в суді:

- у трудових спорах; спорах щодо захисту соціальних прав;

- щодо виборів і референдумів; у малозначних спорах;

- стосовно представництва малолітніх або неповнолітніх осіб й осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність котрих обмежена. Водночас, згідно з перехідними положеннями, представництво відповідно до ст. 1312 Конституції України винятково адвокатами у Верховному Суді та судах касаційної інстанції здійснюється із 01 січня 2017 року;

-  у судах апеляційної інстанції — із 01 січня 2018 року; у судах першої інстанції — із 01 січня 2019 року.