flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги громадськості та представників ЗМІ!

27 квітня 2020, 11:52

Прес-служба Миколаївського окружного адміністративного суду спростовує інформацію, яка протягом декількох тижнів розповсюджується на Інтернет ресурсах  - «Преступности.НЕТ» (https://news.pn/ru/),  «НикВести» (https://nikvesti.com/).

На цих ресурсах було опубліковано ряд статей: «Начальник Черноморской таможни возмутился решением одиозного судьи Устинова который позволил «НГЗ» Дерипаски избежать налогов», «Николанвский окружной админсуд снова стал на сторону российского олігарха Дерипаски и разрешил НГЗ минимизировать налоговые платежи», «Из-за ситуации с НГЗ, Николаевская область находится на пороге экологической катастрофы, - Александр Щуцкий» в яких інформація не відповідає дійсності.

Поширена інформація ґрунтується на неправдивих даних, є безпідставною та недостовірною, не відповідає фактичним обставинам, в частині щодо розгляду Миколаївським окружним адамінстративним судом справ за участю Миколаївського глиноземного заводу та Чорнооморської митниці.

Так у статтях зазначається, що суд скасував рішення Чорноморської митниці Держмитслужби, тим самим дозволив товариству з обмеженою відповідальністю “Миколаївський глиноземний завод” уникнути сплати податків, що свідчить про корупційну складову з боку суддів, однак правоохоронні органи не діють.

Прес-служба повідомляє громадськості, що  Миколаївський окружний адміністративний суд не скасовував жодного рішення Чорноморської митниці Держмитслужби про відкликання дозволу товариству з обмеженою відповідальністю “Миколаївський глиноземний завод” на поміщення товарів у митний режим переробки на митній території.

Натомість, Ухвалами суду було лише розглянуто питання щодо забезпечення позову та зупинено дію рішень Чорноморської митниці Держмитслужби про відкликання дозволу товариству з обмеженою відповідальністю “Миколаївський глиноземний завод” на поміщення товарів у митний режим переробки на митній території до набрання законної сили рішенням у справі.

Правомірність рішень Митниці про відкликання дозволу на сьогодні є предметом судового розгляду.

У випадку незгоди з ухвалами суду Чорноморська митниця Держмитслужби вправі була оскаржити ці рішення, однак жодна ухвала суду про вжиття заходів забезпечення позову на сьогодні не скасована та набрала законної сили.

Разом з тим, після зупинення судом дії оскаржуваного рішення Митниця прийняла ще шість аналогічних рішень, які на сьогодні також оскаржуються у суді.

Запитів на перевірку всіх вищезазначених фактів у статтях  від представників ЗМІ до Миколаївського окружного адміністративного суду не надходило.

Миколаївський окружний адміністративний суд спростовує відповідну інформацію як таку, що не відповідає дійсності та є непідтвердженою, та вимагає  від інтернет ресурсів «Преступности.НЕТ» та «НикВести»,  які розповсюдили цю інформацію, спростувати недостовірну інформацію та не поширювати її в майбутньому.

Тож, закликаємо представників ЗМІ при оприлюдненні інформації щодо діяльності судової влади взагалі, так і суддів, зокрема, свідомо ставитись до вимог щодо її об’єктивності та достовірності в межах норм Кодексу журналістської етики. Неприпустимим є розповсюдження інформації, що містить упередженість чи необґрунтовані звинувачення.

Такі публікації негативно впливають на сприйняття та авторитет судової влади в суспільстві та призводять до викривлення професійної діяльності суддів, оскільки не містять доказів, є «голослівними» та ні на чому не ґрунтуються.

Свобода слова в діяльності засобів масової інформації  є одним з найважливіших інститутів демократії, тому Миколаївський окружний адміністративний суд з великою повагою ставиться до роботи журналістів, особливо тих, які сприяють об’єктивному висвітленню інформації про діяльність суду та дії суддів.

Разом з тим, відповідно до ч.3 ст. 6 Закону України „Про судоустрій і статус суддів” втручання у здійснення правосуддя, вплив на суд або суддів у будь-який спосіб, неповага до суду чи суддів, збирання, зберігання, використання і поширення інформації усно, письмово або в інший спосіб з метою дискредитації суду або впливу на безсторонність суду, заклики до невиконання судових рішень забороняються і мають наслідком відповідальність, установлену законом.

Прес-служба суду  повідомляє, що Миколаївський окружний адміністративний суд є відкритим та готовий надати вмотивовані відповіді на запити журналістів.

Для уточнення інформації представники ЗМІ мають можливість звертатися до Прес-служби суду за тел. (0512) 53-31-69, чи надати запити до канцелярії суду.