flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Знайомтесь: адміністративна юстиція Миколаївщини.

04 липня 2018, 10:45

У далекому 2005 році 6 липня було вперше в історії незалежної України прийнято Кодекс адміністративного судочинства України. Ця подія стала відправною точкою для формування судової адміністративної практики в Україні.

Касаційний адміністративний суд  у складі Верховного Суду з нагоди прийняття у липні 2005 року Кодексу адміністративного судочинства України ініціював проведення 4-6 липня 2018 року днів адміністративної юстиції України.

Миколаївський окружний адміністративний суд, в свою чергу, проводить просвітницьку роботу за допомогою засобів масової інформації серед населення Миколаївщини.

Конституцією України кожному гарантується право на оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб (ст. 55 Конституції України). Саме для цього, саме з цією метою – метою захисту прав, свобод та інтересів особи у сфері публічно-правових відносин, в Україні діють адміністративні суди (ст. 125 Конституції України).

Тобто, якщо це пояснити простою мовою, то будь-яка людина - підприємець, державний службовець, фермер, журналіст, директор підприємства, рибак, поліцейський, пенсіонер тощо може звернутись до адміністративного суду з вимогами до податкових, пенсійних, митних органів, органів Національної поліції, органів юстиції (наприклад, відділів державної реєстрації актів цивільного стану), органів місцевого самоврядування (наприклад, Миколаївської міської ради або будь-якої селищної ради), будь-яких державних комісій (наприклад, Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку), інспекцій (наприклад, Державної архітектурно-будівельної інспекції), служб (наприклад, Державної виконавчої служби, Державної служби з безпеки на транспорті), фондів (наприклад, Фонду соціального захисту інвалідів), управлінь (наприклад, Управління Держпраці в Миколаївській області) та до безлічі інших органів.

Також до адміністративного суду можна звертатись із вимогами до розпорядників публічної інформації щодо оскарження їх дій, бездіяльності, рішень. Нещодавно Миколаївський окружний адміністративний суд задовольнив вимоги журналіста та зобов’язав державне підприємство “Миколаївський бронетанковий завод” надати йому інформацію  про розмір заробітної плати, преміальних, надбавок та матеріальної допомоги, яку отримали посадові особи керівного складу ДП "Миколаївський бронетанковий завод"; інформацію про фінансово-економічні показники підприємства (прибуток від реалізації продукції, необоротні та оборотні активи; середньооблікова чисельність працівників; середня заробітна плата; скільки сплачено загальнодержавних і місцевих податків та зборів). Журналіст був змушений захищати своє право на інформацію через суду, оскільки спочатку йому відмовили в наданні такої інформації, яка необхідна йому для роботи, та, і взагалі, таку інформацію має право знати будь-хто.

Також до адміністративних судів можна звертатись у разі виникнення будь-яких питань, пов’язаних із прийняттям, проходженням або звільненням з публічної служби. До публічної служби відноситься діяльність на державних політичних посадах, у державних колегіальних органах, професійна діяльність суддів, прокурорів, військова служба, альтернативна (невійськова) служба, інша державна служба, патронатна служба в державних органах, в органах місцевого самоврядування. Наприклад, судами задовольняються позови військовослужбовців, які оскаржують невиплату грошової компенсації вартості за не отримане речове майно під час служби. Також службові особи можуть оскаржувати до суду притягнення їх до дисциплінарної відповідальності, кандидати на державну службу можуть оскаржувати проведення конкурсу тощо.

Крім цього, виключно адміністративними судами розглядаються виборчі справи, спори про оскарження нормативно-правових актів, спори щодо оскарження рішень атестаційних, конкурсних, медико-соціальних експертних комісій

Ще багато інших цікавих та значних спорів розглядаються адміністративними судами Миколаївщини.

Необхідно зазначити, що адміністративні спори в Миколаївській області розглядають усі місцеві загальні суди, які знаходяться в кожному районі м. Миколаєва та Миколаївської області, та окремо Миколаївський окружний адміністративний суд, який знаходиться у м. Миколаєві.

Місцеві загальні суди допоможуть Вам при виникненні спору щодо притягнення до адміністративної відповідальності, наприклад за порушення  правил дорожнього руху; порушення порядку придбання, зберігання або продажу громадянами вогнепальної мисливської чи холодної зброї; несплату аліментів; стихійну торгівлю; порушення встановлених термінів виплати пенсій, стипендій, заробітної плати, виплату їх не в повному обсязі та інших.

Крім того, місцеві загальні суди розглядають деякі виборчі спори та справи, пов’язані з перебуванням іноземців та осіб без громадянства на території України (примусове повернення, видворення тощо).

Відповідно, що також місцевими загальними судами розглядаються і спори, які пов’язані із виконанням усіх рішень, які вони приймають по адміністративним справам.

У свою чергу Миколаївський окружний адміністративний суд розглядає усі інші адміністративні справи. Якщо у Вас виникне спір з податковою Ви прийдете до Миколаївського окружного адміністративного суду; спір щодо перерахунку пенсії; спір щодо включення Вас до переліку вкладників, які мають право на відшкодування коштів за грошовими вкладами; спір про поновлення Вас на посаді державної служби у випадку незаконного звільнення; спір про перевищення транспортними засобами нормативних вагових параметрів на дорогах країни; спори про невиконання вимог законодавства з питань пожежної і техногенної безпеки, цивільного захисту – усі ці та багато інших спорів вирішить Миколаївський окружний адміністративний суд.

Миколаївський окружний адміністративний суд розпочав свою діяльність з розгляду адміністративних справ 2 березня 2009 року. Тоді весь тягар на себе взяли троє суддів – перший голова суду, нині суддя у відставці, Середа Олександр Федорович та судді Мавродієва Марина Володимирівна та Мельник Олександр Михайлович. Сьогодні у складі суду 12 суддів та 4 вакантні посади. Але роботи вистачить на всіх!

У наступному році Миколаївський окружний адміністративний суд буде святкувати 10-річний ювілей від дня початку його процесуальної діяльності.

Майже за 10 років праці суддями окружного суду розглянуто 55 482 справи, з яких лише по 5,3 % справам судові рішення скасовано, що свідчить про високий рівень професіоналізму суддівського корпусу.

У 2016 році  працівниками суду проведено опитування відвідувачів суду. В цілому якість роботи суду за 5-бальною шкалою становила 4,2.  Більшість анкетованих оцінили якість роботи суду на оцінку 4 (41%) та 5 (44,2%).

 Наприкінці 2018 році таке оцінювання роботи суду заплановано провести для порівняння з результатами 2016 року та вдосконалення і покращення роботи, усунення недоліків.

Особистий прийом громадян, представників юридичних осіб з питань організаційного забезпечення судочинства здійснюють голова суду Брагар Віталій Станіславович (попередній запис за телефоном (0512) 533177) та заступник голови суду Біоносенко Володимир Вікторович (попередній запис за телефоном (0512) 533193).

Також можливо поспілкуватись з керівником апарату суду Недбай Анною Василівною та заступником керівника Гуровою Юлією Геннадіївною щоденно з питань організації роботи апарату суду.

Відповіді на питання, які можуть виникнути у Вас при зверненні з позовом до Миколаївського окружного адміністративного суду, його оформленні, Вам надасть начальник відділу Кобак Марина Василівна.

Для захисту своїх прав можете звертатись за адресою: 54001, вул. Декабристів, 41/10, м. Миколаїв, тел. (0512) 533180 канцелярія. Суд працює з 8:30год. до 17:00год., обід з 13:00год. до 13:30год.

Колектив Миколаївського окружного адміністративного суду зробить все належне, щоб Ви почувались в приміщенні суду комфортно!